Kuřáci zpět do hospod? A chtěli by je tam hostinští vůbec ještě? |
Ukazuje se, že většina by se za takových podmínek kuřáků raději vzdala. „Bohužel náš prostor je příliš malý na to, abychom kuřárnu postavili,“ řekl Simon Balonek, majitel jedné z pražských restaurací. Také majitelka kladenské hospody Monika Tůmová o kuřárně neuvažuje. „Myslím si, že investice do kuřárny jsou obrovské. Kdoví, co se za měsíc a půl zase vymyslí nového,“ uvedla. A další pražský restauratér na otázku „Kuřáci, nebo jídlo?“ ani moc nepromýšlí odpověď. „Za jídlo bych to nevyměnil,“ říká. Seznam s podobným dotazem vyrazil za dalšími majiteli hospod a restaurací v Praze, středních Čechách a na Ostravsku. Jejich reakce si můžete poslechnout v úvodním videu u tohoto článku. Zřízení uzavřených a dobře odvětraných boxů pro kouřící hosty a zmírnění zákona odmítají i lékaři. Ti zkraje týdne přinesli statistiku, podle níž už za prvních pět měsíců zákazu kouření v restauracích ubylo v nemocnicích pacientů s nemocemi, které kouření způsobuje. „Pokud jde o kuřárny, budou tam dveře, kterými lidé budou vcházet a zase vycházet, a kouř se dostane mimo ten prostor,“ řekla například Eva Králíková, lékařka ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Naopak Asociace hotelů a restaurací novelu zmírňující zákaz kouření podporuje. „Domníváme se, že pokud bude kuřákům vymezený nějaký prostor, nemůže to nikomu nijak zvlášť uškodit a bude to rozhodně lepší, než aby kuřáci stáli na ulicích,“ říká prezident asociace Václav Stárek.
Zdroj: seznamzpravy.cz, 11.4.2018 |
Sponzorované odkazy
Vyhledávání
Test závislosti na nikotinu
Videa
Get the Flash Player to see this player.
Přečtěte si...
Alkoholismus a alkohol
Statistika návštěvnosti

„Lidé kouří nikoli proto, že chtějí kouřit, ale protože nemohou přestat.“

„Pokud by všichni kuřáci v ČR přestali kouřit, jedna třetina onkologů by byla bez práce.“