tabakovy-prumysl-korupce-politikuMíra vlivu tabákového průmyslu v dané zemi je mírou korupce a nízké úrovně demokracie - to plyne z publikovaných analýz míry ontroly tabáku. Významné lékařské společnosti i Světová zdravotnická organizace (WorldHealth Organization) doporučují politikům nulový kontakt s tabákovým průmyslem. Tento průmysl vydělává na šíření původce epidemie, která je u nás příčinou téměř pětiny úmrtí.

Číst dál:

cigarety-obsahuji-radioaktivni-polonium-210-radioaktivni-olovo-210Každý 7. kuřák umírá na ozáření, protože kouř z cigaret obsahuje radioaktivní Polonium-210 a Olovo-210. Z 1000 kuřáků jich na tuto příčinu umírá 138. Zajímavé je, že kdo vykouří 40 cigaret za den, dostane za 6 dní takové radioaktivní ozáření, jako by si nechal udělat rentgenový snímek plic.

Číst dál:

kurz-lecba-zavislosti-na-tabaku-koureni-cigaretachMUDr. Zbyněk Mlčoch se dne 7.10.2011 zúčastní kurzu pořádaného Českou lékařskou komorou s názvem Léčba závislosti na tabáku. Rád se s vámi podělí o zajímavosti a pokroky v léčbě závislosti na nikotinu a tabáku a také zaktualizuje statistiky, které jsou v tomto webu.

Číst dál:

kuraci-budou-platit-vyssi-nemocenske-pojisteniPříznivci Věcí veřejných se v internetovém referendu rozhodují, zda chtějí, aby kuřáci platili vyšší pojistné na zdravotní pojištění než nekuřáci. Ti by ovšem museli dokazovat, že nekouří. Nekuřáci by museli lékařským testem pravidelně dokazovat, že abstinují, vysvětlil ve čtvrtek Mediafaxu návrh zpravodaj zdravotní komise VV Jan Dobeš. Návrh, aby kuřáci platili vyšší pojistné na zdravotní pojištění, jako první pronesl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník.

Číst dál:

dehet-z-cigaret-ucinnost-filtru-benzopyren-kadmium-nikotin-dopaminVíte, co všechno obsahují cigarety a co obsahuje kouř, který vdechují aktivní i pasivní kuřáci? Na videu pořadu PORT z prosince 2010 můžete vidět pokus, ve kterém se nedokonalým spalováním uvolní nechutný dehet - to je látka, která zůstává v plicních sklípcích, v dýchacích cestách a na zubech kuřáků. Ve druhém pokusu "cigaretu vykouří" vysavač a vy můžete vidět, kolik dehtu i přes celulózový cigaretový filtr projde ještě dehtu. Takže dobrou chuť, milí kuřáci.

Číst dál:

jirina-bouchalova-nekouri-9-let-prikurujePřed devíti lety zašla za svým obdivovatelem, psychologem Rostislavem Prokopjukem, jako vášnivá kuřačka, po odchodu od něj už devět let bere cigaretu do úst jen výjimečně. "Vůbec jsem mu nevěřila, že mě odnaučí. Ale povedlo se. Dnes už jen sem tam přikuřuji," řekla Novinkám herečka Jiřina Bohdalová, která v květnu oslaví osmdesátiny.

 

Číst dál:

rodicum-kurakum-se-rodi-novorozenci-s-mensi-porodni-hmotnostiKouření rodičů negativně ovlivňuje vývoj i zdraví novorozeňat. Vyplývá to z výsledků rozsáhlé mezinárodní studie, na níž se v uplynulých dvaceti letech podíleli a ještě podílejí odborníci z Masarykovy univerzity v Brně (MU). Zkoumali více než pět tisíc párů a jejich potomků v Brně a na Znojemsku. Děti mají větší počet vrozených vad a mají také vyšší riziko výskytu nádorového onemocnění.

Číst dál:

myty-a-fakta-koureni-cigaret-doutniku-tabakuKdyž přestanete kouřit, nutně ztloustnete. Cigareta zlepší náladu. Kouření light či mentolových cigaret je zdravější. Přinášíme vám nejčastější mýty o cigaretách a kouření. Česká republika je jednou z evropských kuřáckých velmocí. Podle statistik u nás kouří přibližně dva a půl milionu lidí a roční spotřebou cigaret se řadíme mezi první čtyři státy v Evropě - před námi je jen Polsko, Maďarsko a Rusko. I proto bychom měli vědět, co je mýtus a co je fakt při kouření tabáku.

Číst dál:

zdrazeni_cigaret_2010_2010Ceny cigaret se v Česku budou muset proti těm nynějším zvýšit nejpozději do roku 2014 o dvanáct korun na krabičku. Vyplývá to z nové unijní směrnice, s níž už vyslovili souhlas představitelé ministerstev financí všech členských zemí.

Číst dál:

koureni_na_zastavkach_2010Kuřákům, kteří si zapálí cigaretu na otevřené tramvajové či autobusové zastávce nebo na nekrytém nádražním nástupišti, nebude už od 1. července hrozit pokuta. Nabude totiž účinnosti novela antikuřáckého zákona, která zákaz kouření omezí pouze na přístřešky a kryté peróny.

Číst dál: