cena-cigaret-krabicka-200-kc-navrh-ekonomuNavzdory vžité představě, že daně z tabáku pokrývají náklady na léčbu kuřáků, naopak na negativa kouření všichni těžce doplácíme. Ekonomové proto chtějí rapidně zvýšit daň na tabák. Zní to neuvěřitelně, ale ročně stát zaplatí v nákladech na kouření 100 miliard korun. Tabákovým společnostem přitom nechá na prodeji cigaret vydělat čtyři miliardy. Tvrdí to alespoň ekonomka American Cancer Society (obdoba české Ligy proti rakovině) Hana Rossová.

Číst dál:

zakaz-vodnich-dymek-navstevnici-cajoven-a-kuraci-dymek-se-bouriZákaz vodních dýmek v ČR? Čajovny i uživatelé se zlobí. Posezení v čajovně u kvalitního čaje a vodní dýmky se možná brzy stane v České republice minulostí. Posezení v čajovně u kvalitního čaje a vodní dýmky se možná brzy stane v České republice minulostí. Se zákazem dýmek totiž počítá připravovaná novela zákona. Podle odborníků má vodní dýmka mnohem horší dopad na zdraví než cigarety.

Číst dál:

video-deti-poprosily-dospelaky-aby-jim-zapalili-cigaretu-srovnani-cr-a-thajskoKdyby za vámi přišlo desetileté dítě a chtělo připálit cigaretu, jak byste se zachovali? Skupina vysokoškolských studentů v rámci projetu na téma „zásah do veřejného prostoru“ zkoumala, jak budou dospěláci na prosbu mladých kuřáků reagovat.

 

 

Číst dál:

prezident-milos-zeman-s-cigaretou-na-prazskem-hrade-poruseni-zakona-2Nový prezident Miloš Zeman - co k němu neodmyslitelně patří? Zapálená cigareta. Nerozpakuje se kouřit kdekoli, i tam, kde je to zakázané. A nepochybně se tak bude chovat i na Pražském Hradě jako prezident. Tím ovšem poruší zákon. A nic se mu nestane, dodávají experti.

Číst dál:

ministr-zdravotnictvi-navrhuje-absolutni-zakaz-koureni-v-restauracich-a-omezeni-prodeje-cigaretMinistr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) představil záměr nového zákona, který by měl především posílit ochranu dětí a mládeže před alkoholem a tabákem. Plánuje úplný zákaz kouření cigaret (tabáku) v restauracích a zvýšení sankcí. Norma, která má zpřísnit pokuty za její porušení až na milion korun, by mohla platit od roku 2014. Některé novinky ale vyvolávají kontroverzi u dalších politiků, třeba senátor Jaroslav Kubera (ODS) se opřel do chystaných omezení, mnohá z nich podle něj nic nevyřeší.

Číst dál:

zavislost-na-tabaku-epidemiologie-prevence-lecba-eva-kralikova-a-kolektivZávislost na tabákuje nemoc. V Mezinárodní klasifikaci nemoci nese označení F 17. V České republice touto nemocí trpí přibližně 2,2 milionu lidí. Ročně zaviní předčasná úmrtí osmnácti tisíc obyvatel naší země. Co vše závislost na tabáku bere jednotlivcům, čím poškozuje společnost? O tom se vedou diskuse již mnoho desítek let v podstatě po celém světě.

_

Číst dál:

cigarety-tabakovych-firem-nejsou-zdravejsi-nez-doma-balene-cigaretyKouření podle přední české odbornice na léčbu kuřácké závislosti Evy Králíkové poškozuje zdraví, ať člověk kouří průmyslově vyráběnou cigaretu, nebo si ji ubalí z koupeného tabáku. Tabákové firmy tvrdí, že jejich zboží je méně škodlivé, chtějí si však jen udržet monopol a velké zisky.

Číst dál:

efektivni-boj-spolecnosti-proti-koureni-cigaret-tabakuKaždý pátý Čech je kuřák a každý pátý kuřák je mladší 18 let. Každý den u nás začne kouřit sto dětí. Ročně Češi vykouří 21 miliard cigaret. Jediná cigareta přitom kuřákovi zkrátí život o pět minut. A ani nekuřáci nejsou v bezpečí - ročně jich na následky pasivního kouření zemřou tři tisíce.

Číst dál:

pomoc-lekare-nebo-centra-pri-odvykani-koureni--vetsi-sance-prestat-kouritChystáte se skončit s kouřením? Pak patříte mezi zhruba 70 procent kuřáků, kteří o tom uvažují. Jenže většinou se jim to nepodaří a k cigaretě se dřív či později vrátí. Mnohem větší šanci uspět mají ti, kteří do odvykání nejdou sami, ale vyhledají odbornou pomoc. Navíc dnes máte ideální možnost – poslední květnový den je tradičně světovým dnem bez tabáku.

Číst dál:

v-cr-je-ctvrt-milionu-kuraku-mladsich-18-let-stat-to-temer-neresiČesko má čtvrt milionu kuřáků, kterým není ještě 18 let, a nemá přitom žádný systematický program, aby děti s kouřením nezačínaly, řekla ČTK lékařka Eva Králíková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Prevence a osvěta zůstávají podle ní na občanských sdruženích, ani školní programy nejsou dostatečné. Léčbu závislosti na tabáku zdravotní pojišťovny nehradí.

Číst dál: