ceska-posta-prodava-cigaretyV době, kdy stát vynakládá na léčbu rakoviny plic a na protikuřácké kampaně stovky milionů korun, velká státní instituce na zničeném zdraví vydělává. Česká pošta začala na svých pobočkách prodávat cigarety a nutí k tomu i své doručovatele. "Vedení nás do toho nutí, abychom zboží aktivně nabízeli, protože pokud nesplníme prodej zboží za 800 korun měsíčně, krátí se nám peníze," řekla pražská poštovní doručovatelka, která nechce zveřejnit své jméno.

Číst dál:

geny-z-praveku-mohou-ovlivnit-naklonnost-ke-koureni-a-zavislost-na-tabakuGeny, které zvyšují šanci na některá onemocnění, se v lidském genomu objevily důsledkem křížení s neandrtálci, potvrdila podle informací BBC rozsáhlá studie časopisu Nature. Naznačuje, že tyto získané geny se podílejí na vzniku například cukrovky druhého typu či Crohnovy choroby. Stejně tak jsou zodpovědné za závislost na kouření.

Číst dál:

cigarety-sparty-a-petra-konci-oznamil-to-vyrobce-philip-morrisTabáková firma Philip Morris přestane vyrábět cigarety pod značkami Petra a Start. Z tradičních českých značek zůstanou v nezměněné podobě jen cigarety Sparta. Cigarety Start s tímto obalem zmizí z trhu.

Číst dál:

hledate-duvod-pro-odvykani-koureni-od-noveho-roku-podivejte-se-jak-starne-plet-obliceje-3

Studie ukazuje stárnutí tváře kvůli kouření. Vědci z amerického Ohia studovali, jaké následky má kouření na stav pleti. Pozorovali kvůli tomu rozdíly mezi obličeji dvojčat. Jedno z nich je přitom kuřák a druhý nekuřák. Dále porovnávali dvojice, kde jedno dvojče kouří mnohem déle než druhé dvojče. Na fotografiích je zřetelné, kdo z dvojice kouří a kdo ne.

Číst dál:

trzby-firmy-philip-morris-vyrabejici-cigarety-klesaji-lide-si-bali-cigarety-domaKutnohorské tabákové firmě Philip Morris ČR se za letošní tři čtvrtletí snížily konsolidované tržby bez DPH o 3,1 procenta na 9,3 miliardy Kč. Objem domácího odbytu klesl o 6,9 procenta na prodaných šest miliard kusů cigaret. Na poklesu se podepsal nižší objem prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek v prodejích v České republice, stejně jako ruční výroba cigaret.

Číst dál:

cigarety-kusovky-jsou-zakazane-coi-je-objevila-ve-33-stankuVe stáncích se dají stále sehnat kusovky, zjistila Česká obchodní inspekce ČOI. Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) provedli od dubna do června 1007 kontrol v souvislosti se stánkovým prodejem tabákových výrobků. Porušení zjistili v 326 případech, tedy v jedné třetině. Jednalo se například i o prodej jednotlivých cigaret, což zákon nepovoluje. Uvedl to mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Číst dál:

europarlament-a-europoslanci-resi-vizaz-krabicek-od-cigaret-a-cigaretove-prichutiEuroposlanci odmítli tvrdá opatření proti výrobcům cigaret a kuřákům. Evropský parlament se postavil proti návrhu Evropské komise ohledně tabákových výrobků. Odmítl zákaz tenkých cigaret, regulaci elektronických cigaret, i když souhlasí se zákazem těch mentolových. Europoslanci také požadují, aby zdravotní varování zabíralo menší plochu krabičky, než navrhovala komise.

Číst dál:

koureni-po-27-roce-zivota-neni-nebezpecne-naznacil-prezident-milos-zemanLékaři odsoudili bonmot, kterým prezident Miloš Zeman ve středu 16.10.2013 bagatelizoval škodlivost kouření. Zeman při návštěvě tabákové továrny v Kutné Hoře uvedl, že kouření není spojeno s žádným zdravotním rizikem, pokud se začne po 27. roce věku, jako to udělal on.

Číst dál:

koureni-na-pracovisti-v-zamestnani-tolerantnost-kolegu-je-prekvapivaTolerantnost vůči kuřákům na pracovišti je překvapivá. „Je dobré odreagovat se cigaretou kdykoliv je třeba, protože se tím nakonec zvýší pracovní výkon.“ To je překvapivý názor téměř poloviny účastníků ankety portálu Profesia.cz o vztahu zaměstnanců ke kuřáckým pauzám na pracovišti. Pravda je většinou ale úplně jiná.

Číst dál:

koureni-cigaret-v-aute-vliv-na-soustredeni-psychiku-a-nehodovostJedou autem na dovolenou a cestou kouří. Prý proto, aby se vzpružili, zlepšili svou pozornost a za volantem neusnuli. Netuší, že tím riziko nehody jednoznačně zvyšují. Hned z několika důvodů. „Malá dávka čistého nikotinu stimuluje činnost mozku,“ říká doc. MUDr. Eva Králíková, CSc. z Centra pro závislé na tabáku v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. „Větší ho naopak tlumí.“

Číst dál: