zakaz-koureni-v-restauracich-od-3152016-zakon-musi-schvalit-senat-a-prezidentKoaliční vláda v pátek 9.12.2016 Sněmovnou protlačila svůj reparát protikuřáckého zákona, který od konce května, světového dne bez tabáku, zakáže cigarety v restauracích a hospodách. „Vyslali jsme důležitý signál, že to myslíme vážně se snahou zařadit ČR mezi civilizované státy, které chrání zdraví vlastních občanů,“ radoval se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Číst dál:

povinne-odstrasujici-fotografie-na-krabickach-od-cigaret-od-7-9-2016--doprodani-zasob-3-mesiceDoba, kdy krabičky od cigaret "zdobily" tak maximálně varovné nápisy, je definitivně pryč. Od dnešního dne totiž musí výrobci dodávat do trafik pouze krabičky s odstrašujícími obrázky. Dosavadní krabičky se mohou doprodávat ještě tři měsíce.

Číst dál:

koureni-deti-na-stredni-skole-vetsinou-se-to-nauci-od-spoluzaku-2Studenti středních škol se učí kouřit převážně od spolužáků. Jejich vlivu podléhají hlavně chlapci. Nejsilnější je u těch, kteří častěji chodí s vrstevníky do barů a restaurací popíjet alkohol. Ukázala to studie, jejíž výsledky zveřejnil Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI. Sněmovna by měla příští týden projednávat zákon, který má zakázat kouření v restauracích.

Číst dál:

zakaz-koureni-elektronickych-cigaret-v-restauracich-nebude-zrejme-schvalenNavrhovaný zákaz kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních se možná nebude vztahovat na elektronické cigarety. Mohl by se také rozšířit výčet veřejných budov, v nichž by provozovatelé mohli mít oddělené kuřárny. Vyplývá to z poslaneckých úprav takzvaného protikuřáckého zákona, který ve Sněmovně zamířil do závěrečného schvalování.

Číst dál:

zakaz-koureni-v-aute-s-tehotnou-zenou-ditetem-pokuta-az-13500-kc-500-euro-italieMilovníci nikotinu v Itálii čelí od 2.2.20116 dalším zákazům, které trestají kouření v automobilech, v nichž jsou děti či těhotné ženy. V zemi, kde již několik let platí zákaz kouření v restauracích či kancelářích, se rovněž nově nesmí odhazovat cigaretové nedopalky na ulici.

Číst dál:

varovne-fotografie-na-krabickach-od-cigaret-0Evropská unie schválila novou podobu krabiček a členské státy musí tuto změnu zavést do konce letošního roku. Věstník Evropské unie dal členským státům na výběr z různých odpudivých obrázků. Ministerstvo zemědělství vybralo 42, které rozdělilo do tří souborů. Na krabičkách se budou každý rok obměňovat.

Číst dál:

uspesne-zahranicni-kuracke-antireklamy-obrazky-fotografie-11Většina reklam vzniká za účelem podstrčit vám nějaký výrobek, donutit vás něco si koupit nebo něco udělat. Tyto kampaně mají přesně opačný cíl. Původně se zbrojilo proti kouření fotografiemi zničených lidských orgánů a částí těl, v dnešní době se však tyto kampaně snaží zaujmout nápaditějším vzhledem.

Číst dál:

80-ceny-krabicky-cigaret-jsou-dane-stat-dane-jeste-zvysiCena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou ve středu projedná vláda. Důvodem zvyšování spotřební daně je slabší kurz koruny a snaha ministerstva mít jasnější představu o budoucím inkasu této daně.

Číst dál:

15-let-nekoureni-sance-na-uplne-uzdraveni-tela-je-velka-a-realnaZdravotní rizika spojená s kouřením jsou více než jasná. Čím déle člověk kouří, tím hůře. Rozhodne-li se ale přestat, není nikdy pozdě. Vědci dokonce přišli s tvrzením, že po 15 letech, kdy průměrný kuřák přestane, se u něj riziko srdečního selhání či smrti v důsledku kouření snižuje na stejnou úroveň jako u jedince, který nikdy nevzal cigaretu do ruky.

Číst dál:

svatecni-koureni-koureni-ve-spolecnosti-social-smoking-i-tento-druh-koureni-skodi-zdravi"Kouřím jenom výjimečně." Věta, kterou používá spousta takzvaných „svátečních“ kuřáků. Zapálí si jen ke sklence alkoholu, nebo s ostatními, když jim někdo nabídne cigaretu. Jenže i tento stav, odborníky nazývaný social smoking (sváteční kouření), je pro zdraví velmi nebezpečný.

Číst dál: