koureni-tehotenstvi-nasledky-plodKouření v průběhu těhotenství může způsobit závažné zdravotní problémy jak matkám, tak plodu. Jeho působení se mimo jiné spojuje s předčasnými porody a dýchacími problémy. Odhaduje se, že příjem nikotinu během tohoto pro ženu důležitého období způsobuje 20-30% případů nízké porodní hmotnosti, až 14% předčasných porodů a zhruba desetiprocentní novorozeneckou úmrtnost.

Číst dál:

aktivni-pasivni-koureni-tehotenstviVliv pasivního nebo aktivního kouření v těhotenství na plod nebo později pasivního kouření dítěte byl již prokázán v mnoha studiích. Následující stránka ve stručnosti shrnuje nejčastější účinky na těhotnou ženu, plod a narozené dítě.

Číst dál:

vliv-koureni-tehotne-matky-na-narozene-diteDěti jsou pokládány za nejvnímavější populaci k následkům prenatální a postnatální expozice cigaretovému kouři. Expozice má následky pro vývoj mozku (obcně centrálního nervového systému) vč. schopnosti kognice a koncentrace, dále na dýchací systém. Kouření matky v těhotenství má také vliv na incidenci rakoviny.

Číst dál:

nikotin-tehotenstvi-plod-ucinekŽeny, které kouří, se vystavují zvýšenému riziku nemožnosti početí, neplodnosti, komplikací v průběhu těhotenství, předčasného porodu, spontánního potratu a riziku narození mrtvého dítěte. Novorozenci žen, které kouřily v průběhu těhotenství, mají v průměru nižší porodní váhu než novorozenci žen, které nekouří. Riziko syndromu náhlého úmrtí novorozenců (SIDS) se zvyšuje mezi novorozenci, jejichž maminky v průběhu těhotenství kouřily.

Číst dál:

syndrom-nahleho-umrti-kojence-ditete-SIDS-definice-pricina-informaceSyndrom náhlého úmrtí kojence SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)  je definován jako jakékoli neočekávané úmrtí dítěte ve věku 1 měsíc – 1 rok. Aktivní kouření matky během těhotenství bylo jednoznačně prokázáno jako rizikový faktor, který zvyšuje pravděpodobnost vzniku SIDS 1,6 – 4,4krát. Expozice dítěte pasivnímu kouření (především kouření matky) po narození zvyšuje riziko SIDS 2,5 – 3,5krát.

Číst dál: