ceska-posta-prodava-cigaretyV době, kdy stát vynakládá na léčbu rakoviny plic a na protikuřácké kampaně stovky milionů korun, velká státní instituce na zničeném zdraví vydělává. Česká pošta začala na svých pobočkách prodávat cigarety a nutí k tomu i své doručovatele. "Vedení nás do toho nutí, abychom zboží aktivně nabízeli, protože pokud nesplníme prodej zboží za 800 korun měsíčně, krátí se nám peníze," řekla pražská poštovní doručovatelka, která nechce zveřejnit své jméno.

Číst dál:

zakaz-koureni-elektronickych-cigaret-v-restauracich-nebude-zrejme-schvalenNavrhovaný zákaz kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních se možná nebude vztahovat na elektronické cigarety. Mohl by se také rozšířit výčet veřejných budov, v nichž by provozovatelé mohli mít oddělené kuřárny. Vyplývá to z poslaneckých úprav takzvaného protikuřáckého zákona, který ve Sněmovně zamířil do závěrečného schvalování.

Číst dál:

koureni-a-roztrousena-skleroza-koureni-nemoc-zhorsujeRoztroušená skleróza, zkráceně RS, je zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina doposud není ani lékařům zcela známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku a častěji postihuje ženy. Málokdo ví, že průběh nemoci zásadně zhoršuje aktivní i pasivní kouření. I proto řada pacientů, odborníků i politiků přivítala schválení protikuřáckého zákona s otevřenou náručí.

Číst dál:

napracovani-kurackych-pauz-by-pry-kurakum-nevadiloTéměř tři čtvrtiny lidí si myslí, že kuřáci by měli své dýchánky s cigaretou nahrazovat, a více než polovina dotázaných na napracovávání kuřáckých pauz dokonce trvá. Jen devět procent lidí nechává tato otázka chladnými. Vyplývá to ze šetření, které mezi svými uživateli provedl portál Prace.cz .

Číst dál:

koureni-na-pracovisti-a-v-praci-zacina-vadit-zamestnavatelum-i-nekouricim-zamestnancumZatímco zákonodárci přidávají další a další zákazy kouření na veřejnosti a v restauračních zařízeních a mnohé firmy vykázaly zaměstnance se zapálenou cigaretou na chodník před vrátnici, většina veřejnosti je vůči spoluobčanům, kteří tomuto zlozvyku propadli, benevolentní.

Číst dál:

varovani-na-krabickach-od-cigaret-nema-na-kuraky-vliv-zvykli-siAni varovné nápisy na krabičkách cigaret, ani odstrašující videa a vysvětlování odborníků neodradí většinu kuřáků od jejich zlozvyku. Přitom na nemoci způsobené kouřením zemře každý rok v České republice více než 18 000 lidí.

___
___

Číst dál:

uplny-zakaz-koureni-v-restauracich-od-31-5-2017-byl-odsouhlasen-senatem-19-1-2017-ceka-se-na-podpis-prezidenta-milose-zemanaV českých hospodách a restauracích už si lidé od konce letošního května nezakouří. Senát ve čtvrtek po čtyřhodinové debatě kývl na protikuřácký zákon. Pro zákaz cigaret hlasovalo 45 senátorů, proti 12. Jedenáct se jich zdrželo. Novelu nyní dostane na stůl prezident Miloš Zeman. Ten už dříve řekl, že normu nemůže vetovat, protože je jako kuřák ve střetu zájmů.

Číst dál:

za-cigarety-a-alkohol-dame-stejne-penez-jako-za-elektrinu-v-domacnostiZa alkohol a tabák dáváme téměř stejně jako za elektřinu. Zatímco se lidé stále více snaží ušetřit za dodávky energií jako elektřinu a plyn, na dalším zboží však rozhodně nešetří. Na výdajích za alkohol a tabák totiž české domácnosti utratí ročně téměř stejně jako za elektřinu.

Číst dál:

80-ceny-krabicky-cigaret-jsou-dane-stat-dane-jeste-zvysiCena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou ve středu projedná vláda. Důvodem zvyšování spotřební daně je slabší kurz koruny a snaha ministerstva mít jasnější představu o budoucím inkasu této daně.

Číst dál:

zakaz-koureni-cigaret-v-senatu-snemovne-po-zakazu-alkoholu-se-resi-cigaretyPo zákazu prodeje alkoholu se v parlamentu bojuje o další neřest - kouření. Na to si nekuřáci dlouhodobě stěžují především v senátní jídelně. Tam si totiž na rozdíl od jiných závodních kantýn můžete bez problémů zapalovat jednu cigaretu za druhou. Nekuřáci teď ale po zákazu alkoholu ve sněmovně doufají, že i oni mají šanci uspět. Poslední objednávky štamprlat už mají poslanci kvůli tzv. suchému zákonu za sebou, z parlamentu by ale mohly zmizet i oblíbené popelníčky.

Číst dál: