odvykani-koureni-jinak-netradicni-a-bizarni-zpusoby-jak-prestat-kourit-cigarety-tabakVyzkoušeli jste všechny běžné metody odvykání kouření? Dostatek spánku, zdravá strava ani pravidelný pohyb ale stále nezahání neodbytnou touhu po cigaretě? Zbavení se nikotinového zlozvyku někdy připomíná peklo, které nemá konce. Nevzdávejte se, k zdravějšímu životu mohou vést i neobvyklé cesty. Fantazii se totiž meze nekladou.

Číst dál:

koureni-cigaret-v-aute-vliv-na-soustredeni-psychiku-a-nehodovostJedou autem na dovolenou a cestou kouří. Prý proto, aby se vzpružili, zlepšili svou pozornost a za volantem neusnuli. Netuší, že tím riziko nehody jednoznačně zvyšují. Hned z několika důvodů. „Malá dávka čistého nikotinu stimuluje činnost mozku,“ říká doc. MUDr. Eva Králíková, CSc. z Centra pro závislé na tabáku v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. „Větší ho naopak tlumí.“

Číst dál:

pomoc-lekare-nebo-centra-pri-odvykani-koureni--vetsi-sance-prestat-kouritChystáte se skončit s kouřením? Pak patříte mezi zhruba 70 procent kuřáků, kteří o tom uvažují. Jenže většinou se jim to nepodaří a k cigaretě se dřív či později vrátí. Mnohem větší šanci uspět mají ti, kteří do odvykání nejdou sami, ale vyhledají odbornou pomoc. Navíc dnes máte ideální možnost – poslední květnový den je tradičně světovým dnem bez tabáku.

Číst dál:

odvykani-koureni-u-zen-a-vliv-menstruacniho-cyklu-kdy-je-nejlepsi-prestat-kouritKdy je nejvhodnější doba přestat s kouřením? Hormonálními změnami prochází každá žena. Může za to především menstruační cyklus. Vědci teď ale přišli s tvrzením, že nejúspěšnějším obdobím, kdy se rozhodnout skoncovat s cigaretami, je doba před menstruací. Pokud si některé ženy stanovily letos jako jedno z předsevzetí, že přestanou kouřit, pak by tak měly učinit krátce po ovulaci uprostřed luteální fáze.

Číst dál:

kuraci-budou-platit-vyssi-nemocenske-pojisteniPříznivci Věcí veřejných se v internetovém referendu rozhodují, zda chtějí, aby kuřáci platili vyšší pojistné na zdravotní pojištění než nekuřáci. Ti by ovšem museli dokazovat, že nekouří. Nekuřáci by museli lékařským testem pravidelně dokazovat, že abstinují, vysvětlil ve čtvrtek Mediafaxu návrh zpravodaj zdravotní komise VV Jan Dobeš. Návrh, aby kuřáci platili vyšší pojistné na zdravotní pojištění, jako první pronesl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník.

Číst dál:

15-let-nekoureni-sance-na-uplne-uzdraveni-tela-je-velka-a-realnaZdravotní rizika spojená s kouřením jsou více než jasná. Čím déle člověk kouří, tím hůře. Rozhodne-li se ale přestat, není nikdy pozdě. Vědci dokonce přišli s tvrzením, že po 15 letech, kdy průměrný kuřák přestane, se u něj riziko srdečního selhání či smrti v důsledku kouření snižuje na stejnou úroveň jako u jedince, který nikdy nevzal cigaretu do ruky.

Číst dál:

geny-z-praveku-mohou-ovlivnit-naklonnost-ke-koureni-a-zavislost-na-tabakuGeny, které zvyšují šanci na některá onemocnění, se v lidském genomu objevily důsledkem křížení s neandrtálci, potvrdila podle informací BBC rozsáhlá studie časopisu Nature. Naznačuje, že tyto získané geny se podílejí na vzniku například cukrovky druhého typu či Crohnovy choroby. Stejně tak jsou zodpovědné za závislost na kouření.

Číst dál:

koureni-po-27-roce-zivota-neni-nebezpecne-naznacil-prezident-milos-zemanLékaři odsoudili bonmot, kterým prezident Miloš Zeman ve středu 16.10.2013 bagatelizoval škodlivost kouření. Zeman při návštěvě tabákové továrny v Kutné Hoře uvedl, že kouření není spojeno s žádným zdravotním rizikem, pokud se začne po 27. roce věku, jako to udělal on.

Číst dál:

koureni-genove-mutace-rakovina-plic-vyzkum-studiePacienti s rakovinou plic se podle washingtonských lékařů výrazně liší podle toho, zda holdují tabáku. Nekuřáci mají v plicích až desetkrát méně genových mutací vedoucích ke vzniku nádorů než ti, kteří si pravidelně zapalují cigarety, informuje odborný časopis Cell. Menší studie Washingtonské univerzity zkoumala dva nejrozšířenější typy plicních nádorů a sledovala zejména genové mutace, které mohou vést ke vzniku rakoviny. Jaké jsou výsledky?

Číst dál:

koureni-v-tehotenstvi-kazda-cigareta-skodiKaždá těhotná žena, která dostane chuť si zapálit, by si měla uvědomit, že vykouřenou cigaretou vážně ohrožuje zdraví svého ještě nenarozeného dítěte. Zcela mimo mísu jsou časté výmluvy těhotných kuřaček, že jim lékař nějakou tu cigaretu dovolil, aby zabránil odvykacímu šoku jejich těla.

Číst dál: