zavislost-na-tabaku-epidemiologie-prevence-lecba-eva-kralikova-a-kolektivZávislost na tabákuje nemoc. V Mezinárodní klasifikaci nemoci nese označení F 17. V České republice touto nemocí trpí přibližně 2,2 milionu lidí. Ročně zaviní předčasná úmrtí osmnácti tisíc obyvatel naší země. Co vše závislost na tabáku bere jednotlivcům, čím poškozuje společnost? O tom se vedou diskuse již mnoho desítek let v podstatě po celém světě.

_

Číst dál:

prezident-milos-zeman-s-cigaretou-na-prazskem-hrade-poruseni-zakona-2Nový prezident Miloš Zeman - co k němu neodmyslitelně patří? Zapálená cigareta. Nerozpakuje se kouřit kdekoli, i tam, kde je to zakázané. A nepochybně se tak bude chovat i na Pražském Hradě jako prezident. Tím ovšem poruší zákon. A nic se mu nestane, dodávají experti.

Číst dál:

cigarety-tabakovych-firem-nejsou-zdravejsi-nez-doma-balene-cigaretyKouření podle přední české odbornice na léčbu kuřácké závislosti Evy Králíkové poškozuje zdraví, ať člověk kouří průmyslově vyráběnou cigaretu, nebo si ji ubalí z koupeného tabáku. Tabákové firmy tvrdí, že jejich zboží je méně škodlivé, chtějí si však jen udržet monopol a velké zisky.

Číst dál:

zdrazeni-cigaret-2016-o-4-kc-2017-2018-o-1-2-kc-to-je-vize-ministerstva-financiCena jedné krabičky cigaret by se měla v roce 2016 zvýšit o tři až čtyři koruny. V dalších dvou letech by cena měla růst o jednu až dvě koruny. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou na počátku měsíce poslalo k připomínkám ministerstvo financí. Návrh je na internetových stránkách vlády.

Číst dál:

rodicum-kurakum-se-rodi-novorozenci-s-mensi-porodni-hmotnostiKouření rodičů negativně ovlivňuje vývoj i zdraví novorozeňat. Vyplývá to z výsledků rozsáhlé mezinárodní studie, na níž se v uplynulých dvaceti letech podíleli a ještě podílejí odborníci z Masarykovy univerzity v Brně (MU). Zkoumali více než pět tisíc párů a jejich potomků v Brně a na Znojemsku. Děti mají větší počet vrozených vad a mají také vyšší riziko výskytu nádorového onemocnění.

Číst dál:

jirina-bouchalova-nekouri-9-let-prikurujePřed devíti lety zašla za svým obdivovatelem, psychologem Rostislavem Prokopjukem, jako vášnivá kuřačka, po odchodu od něj už devět let bere cigaretu do úst jen výjimečně. "Vůbec jsem mu nevěřila, že mě odnaučí. Ale povedlo se. Dnes už jen sem tam přikuřuji," řekla Novinkám herečka Jiřina Bohdalová, která v květnu oslaví osmdesátiny.

 

Číst dál:

kotinin-pasivni-koureniNekuřáci, kteří vdechují tabákový kouř například z hořící cigarety kolegy nebo rodinného příslušníka, mají v krvi detekovatelné hodnoty kotininu, jednoho z biodegradačních produktů nikotinu. Prokázala to studie provedená v roce 2004 v rámci New York City Health and Nutrition Examination Survey. Podrobné výsledky studie byly publikovány v časopise Nicotine and Tobacco Research.

Číst dál:

efektivni-boj-spolecnosti-proti-koureni-cigaret-tabakuKaždý pátý Čech je kuřák a každý pátý kuřák je mladší 18 let. Každý den u nás začne kouřit sto dětí. Ročně Češi vykouří 21 miliard cigaret. Jediná cigareta přitom kuřákovi zkrátí život o pět minut. A ani nekuřáci nejsou v bezpečí - ročně jich na následky pasivního kouření zemřou tři tisíce.

Číst dál:

zdrazeni-rezaneho-tabaku-2013-2014-informace-cenaNa horší časy se musí připravit ti z kuřáků, kteří si cigarety balí sami z jemně řezaného levného tabáku. Podle vládního návrhu novely zákona o spotřebních daních, kterou teď čeká ve Sněmovně druhé čtení, totiž řezaný tabák prudce podraží.

Číst dál:

halucinogenni-houbicky-lysohlavky-s-psilocybinem-a-odvykani-koureniHalucinogenní houby mohou pomoci s odvykáním kouření. Přestat kouřit je pro spoustu lidí naprosto nepředstavitelný úkol. Nejhůře se ale s tímto úkolem potýkají lidé, kteří kouří už mnoho let či dokonce desetiletí. Vědci teď přišli na způsob, který byl testován právě na lidech kouřících dlouhodobě, a překvapivě zrovna u nich slaví nejlepší výsledky.

Číst dál: