nikotin-tehotenstvi-plod-ucinekŽeny, které kouří, se vystavují zvýšenému riziku nemožnosti početí, neplodnosti, komplikací v průběhu těhotenství, předčasného porodu, spontánního potratu a riziku narození mrtvého dítěte. Novorozenci žen, které kouřily v průběhu těhotenství, mají v průměru nižší porodní váhu než novorozenci žen, které nekouří. Riziko syndromu náhlého úmrtí novorozenců (SIDS) se zvyšuje mezi novorozenci, jejichž maminky v průběhu těhotenství kouřily.

Číst dál:

syndrom-nahleho-umrti-kojence-ditete-SIDS-definice-pricina-informaceSyndrom náhlého úmrtí kojence SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)  je definován jako jakékoli neočekávané úmrtí dítěte ve věku 1 měsíc – 1 rok. Aktivní kouření matky během těhotenství bylo jednoznačně prokázáno jako rizikový faktor, který zvyšuje pravděpodobnost vzniku SIDS 1,6 – 4,4krát. Expozice dítěte pasivnímu kouření (především kouření matky) po narození zvyšuje riziko SIDS 2,5 – 3,5krát.

Číst dál:

koureni-v-praci-zamestnani-kuracke-nekuracke-pracoviste-zakonyZaměstnanec tráví v práci hodně času. Toto prostředí by proto mělo být dle možností zdravé (netoxické, nekancerogenní) a příjemné. Určitě by mělo platit (a Zákoník práce to přímo přikazuje), že by na místě, kde pracuje nekuřák neměl nikdo kouřit. Je povinností zaměstnavatele, aby na toto dohlížel.

Číst dál:

smrt_kurakaV minulosti se nikdy tolik nepropagovaly informace o tom, jaký zásadní vliv na zdraví jedince má kouření nebo jiné přijímání látek z tabáku. Žijeme ve 21. století a všechny informace máme k dispozici. O škodlivosti užívání tabáku pojednává většina stránek tohoto webu. Kdo je chytrý, ten se poučí, kdo chce dál kouřit, ten ať si kouří - zakázat mu to nemůžeme. Jak ale dopadne kuřák, který věří tomu, že ho se přece rakovina a nemoci z kouření netýkají?

Číst dál:

na-ktere-choroby-nejcasteji-umiraji-kuraciPokud vás zajímá, kolik lidí v České republice ročně zemře na následky a nemoci z kouření cigaret, tak je to přibližně 18.000 lidí. Velkým překvapením je, že lidé neví, na které nemoci nejčastěji kuřáci umírají. Přesněji více než dvě třetiny lidí netuší, jaká je skutečná nejčastější příčina úmrtí v důsledku kouření.

Číst dál:

napisy-na-krabicka-od-cigaret-kompletni-seznamV minulosti jsme zaznamenali již mnoho kampaní, které upozorňují na to, že kouření cigaret není normální  jev (ač to tak může vypadat) a že například zvířata v lese nebo opice nekouří. Všichni víme, že účinky látek obsažených v cigaretovém kouři poškozují naše tělo. S agresivní protikuřáckou kampaní se setkáváme od května 2004 tím zřejmě nejefektivnějším způsobem - obrázky a nápisy přímo na krabičkách cigaret. Jejich výčet můžete najít na této stránce.

Číst dál:

napisy-na-krabickach-zakonCigaretový kouř je stále jedním z největších zabijáků. Na následky kouření v zemích Evropské unie ročně předčasně umírá na 650 tisíc lidí, každý den v průměru 1800. Je to, jako by každý rok zmizelo z mapy Evropy celé Brno spolu s Ostravou. Protikuřácké kampaně přesto na lidi pomalu přestávají zabírat. Světová zdravotní organizace (WHO) ve spolupráci s Evropskou komisí proto doporučilo používat agresivní nápisy na krabičkách od cigaret. Ty jsou používány i v ČR a to od 1. května 2004.

Číst dál:

slavne-osobnosti-celebrity-vip-a-koureni-cigaretCigarety jsou zvláštním fenoménem, který propagují většinou nepřímo i různé celebrity a osobnosti z televizních obrazovek, sportovci, baviči ad. Stránka uvádí mnoho současných kuřáků a také mnoho VIP, kteří již zemřeli povětšinou na nemoci z kouření cigaret.

Číst dál:

klady_koureniNevýhody a zápory kouření výrazně převyšují klady kuřáctví. Nicméně je nutno přiznat, že i kouření cigaret má několik pozitivních stránek. Týkají se jak psychiky, tak i somatiky jednotlivce. Kuřák by se ale měl vždy snažit hledat jinou cestu, jak pozitivního efektu kouření docílit.

Číst dál: