koureni_u_muzu_2Mužský organismus a ženský se od sebe liší nejen anatomicky, ale jsou i určitá specifika, která způsobují v některých věcech odlišné poškozování těla při dlouhodobém kouření cigaret. Stránka se zaměřuje na specifika mužského kouření cigaret a jeho působení na tělo a orgány.

 

 

Číst dál:

koureni-a-neplodnost-muzu-erekce-impotence-spermie-spermaKouření cigaret zásadním způsobem ovlivňuje fertilitu (plodnost) mužů. Na neplodnosti partnerského páru se muži podílejí asi 40 %. Kouření má vliv na poruchy erekce a na spermiogenezi. Spermie pak jsou málo pohyblivé, deformované a mohou mít poškozenou genetickou informaci.

Číst dál:

koureni_u_zenMužský organismus a ženský se od sebe liší nejen anatomicky, ale jsou i určitá specifika, která způsobují v některých věcech odlišné poškozování těla při dlouhodobém kouření cigaret. Stránka se zaměřuje na specifika ženského kouření cigaret a jeho působení na tělo a orgány.

Číst dál:

koureni-zen-a-vliv-na-zdravi-otehotneni-tehotenstvi-plod-a-diteŽeny a kouření - zažloutlé a zkažené zuby, žluté nehty, unavená vrásčitá pleť, zapáchající dech, potíže s otěhotněním, častější potraty. Dále postižení dětí - syndrom náhlého úmrtí kojenců, častější záněty středního ucha, častější infekce horních cest dýchacích. Tak takto působí kouření na ženský organismus, plod a děti.

Číst dál:

neplodnost-zen-koureni-cigaretKouření cigaret ovlivňuje schopnost otěhotnění u žen. Příčin je více, především pak chemické látky a to konkrétně všem známý nikotin, dále těžké kovy jako je kadmium a také mutageny, kterými jsou polycyklické aromatické uhlovodíky. Stránka pojednává o studii, která prokazuje, že při vysazení antikoncepce mají ženy kuřačky menší šanci otěhotnět. Jsou tedy méně fertilní (plodné).

Číst dál:

dite-koureniSamozřejmě každý zodpovědný rodič je frustrován tím, když zjistí, že jeho dítě má cigarety v bundě nebo zavazadle. Pak přijde mnoho myšlenek - křičet na dítě? Bít ho? Zakazovat mu kouření? Vysvětlovat? Kdysi jsme byli všichni děti, ale možná na to už zapomínáme. Dítěti je potřeba především vysvětlovat proč kouření není ideální pro jeho tělo, jak škodí a také, že by nás jako rodiče mrzelo, kdybychom zjistili, že dítě znovu kouřilo. Zde je několik dalších rad jak vést dítě k nekouření.

Číst dál:

jak_odmitnout_cigaretuSám vím, že odmítnout pobídku kamaráda nebo přátel je těžké. Když se pije alkohol, je velmi těžké jej odmítnout, když všichni pijí. A i omezení nalévání do mé skleničky je poměrně obtížné. Děti to mají v partě ještě náročnější. Mají méně zkušeností, neumí třeba říkat ne a něco jako asertivita jim zatím nic neříká. Jak odmítnout cigaretu?

Číst dál:

koureni-tehotenstvi-nasledky-plodKouření v průběhu těhotenství může způsobit závažné zdravotní problémy jak matkám, tak plodu. Jeho působení se mimo jiné spojuje s předčasnými porody a dýchacími problémy. Odhaduje se, že příjem nikotinu během tohoto pro ženu důležitého období způsobuje 20-30% případů nízké porodní hmotnosti, až 14% předčasných porodů a zhruba desetiprocentní novorozeneckou úmrtnost.

Číst dál:

aktivni-pasivni-koureni-tehotenstviVliv pasivního nebo aktivního kouření v těhotenství na plod nebo později pasivního kouření dítěte byl již prokázán v mnoha studiích. Následující stránka ve stručnosti shrnuje nejčastější účinky na těhotnou ženu, plod a narozené dítě.

Číst dál:

vliv-koureni-tehotne-matky-na-narozene-diteDěti jsou pokládány za nejvnímavější populaci k následkům prenatální a postnatální expozice cigaretovému kouři. Expozice má následky pro vývoj mozku (obcně centrálního nervového systému) vč. schopnosti kognice a koncentrace, dále na dýchací systém. Kouření matky v těhotenství má také vliv na incidenci rakoviny.

Číst dál: