srdce-cevy-a-koureni-kardiovaskularni-nemoci-zpusobene-ovlivnene-kourenim-cigaretKouření cigaret zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu a průsvit cév v lidském organismu. Kuřáctví vede ke změnám na cévní výstelce. Ta je více náchylná k ukládání aterosklerotických hmot. To vede k nedokrvení orgánů, končetin a k závažným nemocem, které invalidizují, mezi nimiž je nejznámější a nejčastější infarkt myokardu a cévní mozková příhoda. Sebevraždou je pak kouření v kombinaci se špatně kompenzovaným diabetem (cukrovkou).


Fumatorství (kouření) se podílí 20% na výskytu kardiovaskulárních onemocnění na která u nás umírá 53% obyvatel. Nejčastěji na infarkt myokardu, na který lze nahlížet jako na důsledek dlouhodobého procesu aterosklerósy, která je kouřením urychlována. Složky tabákového kouře totiž přímo poškozují stěny tepen. Ale to zdaleka není všechno.

Mechanismy vedoucí k rozvoji kardiovaskulárních onemocněni jsou komplexní. Jsou to vasokonstrikce v důsledku aktivace sympatiku, zvýšení viskozity krve a stavu zvýšené srážlivosti krve v důsledku zvýšení hladiny fibrinogenu, zvýšení inbitoru aktivace plasminogenu, zvýšení leukocytů v důsledku chronických zánětů - kouření totiž zhoršuje iminitní reakce, zvýšená glukosová tolerance může vést až k diabetu II. typu, zvýšená hladina homocysteinu, non-HDL cholesterolu, triglyceridů, zvýšená peroxidace LDL (low density lipoproteins), zvýšený tlak spolu s diabetem vedou k progresi aterosklerósy a zvýšená tepová frekvence zbytečně zatežuje srdce.

Kardiovaskulární systém zatežuje i vysoká hladina Carbonylhemoglobinu (COHb = oxid uhelnatý navázaný na krevním barvivu, na které se má normálně vázat kyslík) díky obsahu CO v tabákovém kouři. V této souvislosti mě napadá další oblíbený argument kuřáků. Častokrát od nich slyšíte, že "kouření není zas tak škodlivý, neboť na frekventovaných křižovatkách nadejchá člověk to samý ne-li víc". Není to pravda pobyt v místech s velmi frekventovanou dopravou vede max. ke 2% COHb, ale vykouření jediné cigarety k 6% COHb. Obsah COHb bývá u kuřáků bežně 6-10%COHb.

Cévy

Nikotin podporuje a urychluje vznik aterosklerózy, "kornatění cév". Zjednodušeně si to lze představit jako usazování tuku ve stěnách cév s následným postupným zužováním cévy.  Nános ateromových hmot ve stěně může vyvolat prasknutí, což vede ke vzniku sraženiny v tomto místě. Ta může následně způsobit infarkt tkáně, kterou céva zásobuje. Podle místa vzniku může dojít k infarkt myokardu, cévní mozkové příhodě, může také vzniknout tzv. ischemická choroba dolních končetin, infarkt ledviny a další.


Srdce, srdeční infarkt, ischemická choroba srdeční

Srdce je svalovitý orgán, který má vysoké požadavky na zásobení krví a prokysličení.  Krev kuřáka je ochuzena o kyslík (má na sobě z části navázaný zčásti oxid uhelnatý), což vede k k nedostatečné výživě srdeční tkáně.

Pacient relativně dlouhou dobu nemusí mít žádné příznaky z horší prokrvenosti srdečního svalu. Později se může dostavit ischemická choroba srdeční, angina pectoris, která se projevuje pálivou či řezavou bolestí a tlaku na hrudi, zejména při fyzické námaze či stresu.

V souvislosti s vyšší srdeční zátěží se u kuřáků objevuje zvýšení krevního tlaku. Poškození plic znemoňuje správný průtok krve plicní tkání, v důsledku toho je srdce nuceno zvýšit svůj výkon.

 

Cévní mozková příhoda (CMP), "mrtvice mozku"

Cévní mozková příhoda je nepříjemná komplikace aterosklérozy. Je způsobena uzávěrem mozkové tepny nebo krvácením do mozku.

Projevy CMP jsou velmi rozmanité. Závanější příhoda se obvykle projevuje poruchou hybnosti jednostranných končetin, poklesem koutku na jedné straně, poruchou mluvení nebo porozumění řeči, nevolností, zvracením, silnými bolestmi hlavy a podobně.

Bohužel pacienti často přichází k lékaři pozdě, protože čekají, že je např. brnění rukou nebo slabost jednostranných končetin přejde.

 

Ischemická choroba dolních končetin

Ischemická choroba dolních končetin je velmi častá. Cévy vedoucí do dolních končetin jsou velmi často obliterovány aterosklerotickými nánosy, což může vést k omezení průtoku krve nebo k úplnému ucpání cévy se zastavením krevního toku.

Porucha prokrvení dolních končetin se projevuje prudkou bolestí, která přichází po určité době (sekundy) pohybu. V kombinaci s diabetes mellitus (cukrovkou) může vzniknout i gangréna, která se ve většině případů řeší amputací příslušné končetiny.

Kouřící cukrovkář má 40x vyšší riziko, že mu amputují nohu s gangrénou než nekuřák bez cukrovky.

Další nemoc, kvůli které může kuřák přijít o končetinu nebo končetiny je pak Buergerova choroba - více zde.

 

Krev

Kouření zvyšuje srážlivost krve. Pokud žena užívá hormonální antikoncepci a kouří, má výrazně zvýšené riziko vzniku plicní embolie, u které je poměrně vysoká úmrtnost.

Krev má dále také nižší saturaci kyslíkem (na krevním barvivu hemoglobinu je navázán místo kyslíku oxid uhelnatý CO), tzn. krev kuřáka obsahuje méně kyslíku než u nekuřáka.

Tkáně kuřáka proto trpí nedostatkem kyslíku a laicky řečeno "dusí se".

 

Aneurysma aorty (výduť srdečnice)

Kombinace aterosklerózy a vysokého krevního tlaku může vést k aneurysmatu aorty. Jedná se onemocnění hlavní cévy, vedoucí od srdce. Céva se postupně roztahuje a jednotlivé její stěny se trhají. Může to vyústit až k prasknutí této velké cévy a masivnímu vnitřnímu krvácení, které má velmi vysokou úmrtnost. Výduť se může projevovat bolestmi vystřelujícími do zad.


Impotence vaskulárního typu

Částečně mezi kardiovaskulární choroby lze řadit i erektilní poruchy (dysfunkce). Na ní se kouření podílí hned několika mechanismy.

  • Jednak je to výše zmíněná aterosklerosa pánevních tepen - zúženým řečištěm tepny neproteče tolik krve, aby mohlo dojít k naplnění topořivých těles penisu.
  • Dále kouření snižuje hladinu testosteronu (kouření může vyvolávat dojem mužnosti kuřáka, ale biochemicky působí opačně).
  • Jako 3. působí fakt, že kouření aktivuje sympatikus, což vede k vaskonstrikci (zúžení tepen).




Při tvorbě tohoto článku bylo využito webu
bezcigaret.cz
.