Dobrý den. Manžel kouřil 17-22 let a byl takový ten rekreační kuřák (nejvíce kouřil v hospodě u piva nebo ve zkouškovém období na VŠ). Pak se seznámil se mnou a během dvou let přestal kouřit úplně. Chtěli bychom miminko, ale samozřejmě zvažujeme, zda je na to vhodná doba a zda jsme oba po zdravotní stránce v pořádku. Nyní je mému muži 27 let, mně 26.

Já jsem celý život nekuřačka, ale rodiče jsou oba kuřáci, takže dokud jsem bydlela doma, byla jsem pasivní kuřák. Jaká jsou, prosím, rizika v tomto případě? Je třeba se obávat genetických poruch nebo jiných problémů, které by u našeho dítěte mohly v důsledku mého pasivního kouření a manželova aktivního kouření nastat? Pomohla by pro snížení ohrožení vývoje plodu například nějaká roční "očistná kůra" (zdravá výživa, sport, dodržování dušení hygieny atd.).

ODPOVĚĎ:
Dobrý den, co se týče rizika, to přesně vyčíslit nelze, nebo alespoň v současnosti nejsou dostupné žádné testy, které by nám řekly přesné riziko pro jednotlivce. Každý jedinec se liší vnímavostí k poškození - proto někdo může kouřit do 90 let a být zdráv a někdo umře ve 40 letech na infarkt. Tato vnímavost je daná geneticky - Vaše riziko se odvíjí od nemocí v rodině - zda-li se u Vás nebo manžela vyskytla v rodině rakovina, nemoci srdce atd. Jako "očistnou kúru" bych doporučila zdravý životní styl (pohyb, zdravá strava - dostatek zeleniny a ovoce, dostatek spánku, naučit se relaxovat, nestresovat se).