Dobrý den, je mi 45 let a kouřím léta dvě krabičky denně. V posledních pár letech jsem v silném stresu, a i když vím, že cigarety můj stres nevyřeší, sáhnu po nich. Několikrát jsem zkoušela přestat - bez úspěchu. Dařilo se mi rapidně počet cigaret stáhnout na dvě většinou v klidovém bezstresovém období, a když jsem měla přítele nekuřáka.

Cigarety mi vadí: v rodině všichni z máminy strany, co zemřeli, tak na rakovinu, táta měl rozsáhlé metastázy, vadí mi ten smrad z cigaret doma, v oblečení, ve vlasech, vím, že bez nich se líp dýchalo, čich byl lepší, pleť byla víc svěží, víc jsem udělala práce, cítím negace cigaret i na hlasivkách, ale stres, nedostatek vůle jsou mojí zkázou. Nejlépe by bylo mne někam zavřít do léčebny jako jsou alkoholici, drogově závislí apod. To asi pro kuřáky nic takového není, že ne? Co mám dělat? Sama sobě jsem si tím už nepříjemná.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den, zjevně máte vysokou motivaci i důvody přestat, což jste již opakovaně zkoušela a z důvodu neúspěchu si nevěříte do budoucna. Pravdou je, že u Vás se objevuje silná vazba na konkrétní situaci (stres), ve které kouříte. V léčbě závislosti na tabáku je důležité identifikovat typické kuřácké situace a naplánovat náhradní řešení, co budete v těchto situacích dělat a také užívat léky, které zmírní abstinenční příznaky (nejsou proti kouření, pouze k potlačení abstinenčních příznaků).
Myslím ale, že jste kandidátem intenzivní léčby, obraťte se proto prosím na jedno z Center pro závislé na tabáku.