Je mi 21 let, kouřím od svých 15 let. Chci přestat, několikrát jsem to zkusil, ale nešlo ml to. Pohybuji se v prostředí, kde všichni kouří, a vím, že to prostředí změnit nechci (jsou tam mí přátelé). Co mám dělat? Miroslav P., Ostrava

Rozhodnutí přestat kouřit je určitě správné. Právě pevné rozhodnutí je důležitým předpokladem k tomu, abyste s kouřením skutečně skoncoval, zvlášť ve společnosti přátel kuřáků. Odvykání je dlouhodobou záležitostí a musíte počítat s tím, že vyžaduje nejen odhodlání, ale i disciplínu. Vaši přátelé by měli vaše rozhodnutí respektovat. Můžete je zkusit poprosit, aby pro začátek před vámi nekouřili, či vybírat k setkání takové příležitosti, kdy se nekouří.

V odvykání vám mohou pomoci i léky - nikotin ve formě náplastí, inhalátoru, žvýkaček nebo pastilek, které jsou volně prodejné v lékárně, případně dva léky, které může předepsat kterýkoli lékař. S žádostí o radu se můžete obrátit na svého lékaře či na některé centrum pro závislé na tabáku, kontakty jsou na tomto webu.