deset-tisic-deti-vykouri-prumerne-pet-cigaret-denne-za-mesic-lide-ignoruji-ceske-zakony-zakazujici-koureni-detem

Denně vykouří čtvrtinu krabičky cigaret přes deset tisíc dětí ve věku od 11 do 15 let. Každý měsíc se opije kolem 14 tisíc dětí. Marihuanu v tomto věku už zvládlo okusit téměř 11 procent teenagerů. Vyplývá to z výzkumu katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého, která zpracovala údaje od 4200 dětí z 54 škol.
Potvrzuje se, že primární prevenci je třeba dělat už v mateřské škole rozvojem osobnosti, asertivity, altruismu a dalších vlastností, které dětem později pomohou odolávat sociálnímu tlaku skupiny. Na střední škole je už na prevenci pozdě,“ upozornil Martin Dolejš, který se na studii podílel.
Na vzestupu je mezi dětmi také šikana. Obětí zesměšňování či ubližování prostřednictvím sociálních sítí se stalo sedm procent dětských respondentů, fyzickou agresivitu zažilo 12 procent z nich. Cizí majetek jen tak pro zábavu poškodilo 15 procent dotázaných a problémy s policií mělo sedm procent respondentů. Čtvrtina adolescentů si záměrně ublížila.

Nejvíc šikanují osmáci
Zatímco šesťáci mají s alkoholem, tabákem, marihuanou a s dalším rizikovým chováním malé zkušenosti, se vzrůstajícím věkem se situace mění. Například počet obětí šikany vrcholí v osmé třídě základní školy. S postupujícím věkem se u žáků také často snižuje jejich sebehodnocení a zároveň narůstá agresivita.
Nejrizikovější populací jsou podle studie žáci a žákyně Královéhradeckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje. Na opačném pólu jsou děti v Plzeňském, Karlovarském a Olomouckém kraji. V obou západočeských krajích a na Vysočině jsou navíc děti rozvážnější, častěji umělecky nadanější, laskavější a s dostatkem sebeovládání a sebekontroly.

Nejagresivnější jsou ve středních Čechách
Vyšší míru nerozvážného a nekontrolovaného chování vědci vysledovali u respondentů ve Středočeském, Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Žáci v Královéhradeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji jsou citlivější, bázlivější a úzkostnější.
Olomoucký kraj patří k regionům, kde děti vykazují nižší míru fyzické i verbální agresivity. Na střední Moravě jsou děti také nejméně hněvivé a mají nižší potřebu kontrolovat své okolí.

Zdroj: novinky.cz, 8.8.2014