zdrazeni-cigaret-2014-o-4-kc-kvuli-eu-a-novele-zakona-o-spotrebnich-danichKuřáci se budou muset připravit zřejmě ještě v roce 2014 na to, že opět vzrostou ceny tabáku a cigaret. Ministerstvo financí totiž předložilo novelu zákona o spotřebních daních, která by měla zvýšit cenu krabičky cigaret o tři až čtyři koruny, uvedl mluvčí resortu Radek Ležatka. Novela by měla začít platit ještě letos. Důvodem zvýšení daní je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní Česko sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Cigarety zdražily už v lednu o zhruba dvě koruny za krabičku.

Ceny tabáku a cigaret zřejmě letos opět stoupnou. Novela zákona o spotřebních daních z dílny ministerstva financí totiž zdraží krabičky cigaret o tři až čtyři koruny. Důvodem růstu daní je slabší kurz koruny, kvůli němuž Česko neplní sazby stanovené Bruselem. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Cigarety zdražily už v lednu o zhruba dvě koruny. Další informace zde.


Úprava sazeb spotřební daně z tabákových výrobků o pět až sedm procent proti aktuálnímu stavu je podmínkou pro splnění požadavků vyplývajících ze směrnice způsobem, který rovněž předejde jejich dalším změnám v krátkém časovém odstupu. Změna by se promítla do zvýšení ceny krabičky cigaret v rozmezí tři až čtyři koruny,“ sdělil Ležatka. Podle předkládací zprávy k materiálu by tak další zvýšení daně přicházelo v úvahu až od roku 2016.

Ministerstvo financí navrhuje, aby Poslanecká sněmovna přijala zákon již v prvním čtení s účinností tři měsíce od jeho vyhlášení.

Více peněz i nárůst inflace

Stát by měl ve srovnání s nynější úpravou, platnou od ledna, získat navíc zhruba 2,8 miliardy korun ročně, tedy 0,23 miliardy korun měsíčně. Výpočet ovšem nepočítá s předzásobením. Maximální měsíční dopad na daň z přidané hodnoty (DPH) po uplynutí tříměsíční lhůty v rámci regulace předzásobení očekává MF pět miliónů korun ve srovnání se současným stavem. Zvýšení daně by mělo zvýšit inflaci o 0,216 procentního bodu.

Ministerstvo zároveň navrhuje u cigaret označených nynějším kolkem zavedení přechodného tříměsíčního období od účinnosti zákona pro jejich doprodej.

Česko musí splnit směrnici EU, která požaduje od příštího roku spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. A slabší koruna by bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že by ČR svůj závazek nedodržela a podle návrhu by zemi hrozily sankce.

Spotřební daň na tabákové výrobky se přitom již od letošního ledna zvýšila novelou, která byla schválena v roce 2012.

 

Podpora silné a efektivní regulace předzásobení

Minimální výnos spotřební daně z cigaret ve výši 90 EUR za tisíc kusů podle směnného kurzu z 1. října 2013 vyplývá z evropské legislativy. V tomto ohledu považujeme navýšení minimální složky daně za nevyhnutelné," uvedl dnes v reakci na návrh MF člen představenstva tabákového koncernu Philip Morris Martin Hlaváček. Podobně se vyjádřil i Vratislav Janda z konkurenčního British American Tobacco. „Pokud by tak MF neučinilo, vystavovalo by ČR riziku postihu ze strany Evropské komise," podotkl.

Podporujeme silnou a efektivní regulaci předzásobení, protože zásoby nahromaděné před daňovou změnou odkládají účinnost nových sazeb o celé měsíce a mají za následek nižší příjmy státu," řekl Hlaváček.


Zdroj: novinky.cz, 10.3.2014 a ČTK