Doporučil byste v rámci výchovy dítěte donutit ho vykouřit celou krabičku najednou, pokud byste zjistil, že Vaše dítě kouří? Děkuji, Jaroslav

Ne, toto nelze doporučit. Překouření dítěte (donucení k vykouření většího množství cigaret najednou) může u senzitivních jedinců (především s geneticky danou predispozicí) vyvolat závislost na nikotinu. Učinili bychom tak více škody než-li užitku.

Spíše lze doporučit sednout si s dítětem, promluvit si s ním a vysvětlit, že kouření je o byznysu (výrobci cigaret musí "ulovit" dítě dokud ještě nemá rozum, protože dospělí lidé jen málokdy začínají kouřit), že jsou kuřáci většinou nešťastní lidé, kteří si přejí přestat kouřit (ze zdravotních nebo ekonomických důvodů se v ČR snaží přestat kouřit 1 milion lidí) a že kouření je nemoc (světe div se, že?), která má i své diagnostické označení v MKN klasifikaci.

Také můžete s dítětem probrat vliv na jeho zdraví - děti nemá cenu strašit infarktem a rakovinou. Děti se chtějí líbit vrstevníkům, takže spíš zmiňte nekvalitní pleť, zápach z úst (mj. kouření ovlivňuje růst některých druhů bakterií, což může zhoršit zápach z úst), impotenci ad.

Více již ve webu: