v-cr-je-ctvrt-milionu-kuraku-mladsich-18-let-stat-to-temer-neresiČesko má čtvrt milionu kuřáků, kterým není ještě 18 let, a nemá přitom žádný systematický program, aby děti s kouřením nezačínaly, řekla ČTK lékařka Eva Králíková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Prevence a osvěta zůstávají podle ní na občanských sdruženích, ani školní programy nejsou dostatečné. Léčbu závislosti na tabáku zdravotní pojišťovny nehradí.


Podle evropské školní studie ESPAD denně kouří čtvrtina českých školáků. V posledním měsíci si „zapálilo“ 42 procent šestnáctiletých dětí, víc kouří jen mladí Lotyši. V Evropě v posledních 30 dnech kouřilo 28 procent mladých.

Česko by mohlo využít projektu „Rodina a mládež končí s tabákem“, který finančně podporuje EU. Výsledky tříletého pilotního projektu představil 19.10.2012 v Praze řecký Institut Prolepsis. Kurzy byly ve školách a klubech v Řecku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, na Kypru a na Slovensku.

„Mladí lidé po absolvování kurzu uvedli, že už vědí, jak nabízenou cigaretu odmítnout, zatímco rodiče nyní v rozhovoru o kouření se svými dětmi umějí použít přesvědčivější argumenty,“ uvedla Dina Zota z Institutu Prolepsis.

Podle doc. MUDr. Evy Králíkové zásadní je ochránit děti, aby se vůbec nesetkaly s cigaretami - k tomu pomůže vyšší zdanění kuřiva. „V ČR se trapně mluví už dva roky o tom, že v roce 2014 budou cigarety dražší o čtyři koruny, to je při ceně krabičky 60 až 90 korun směšná částka,“ řekla Eva Králíková.

Další důležitá věc podle doktorky Evy Králíkové jsou nekuřácké veřejné prostory. V Česku se vede boj o zákaz kouření v restauracích i předzahrádkách. „Když se nikde nebude kouřit, tak se dítě z nekuřácké rodiny s cigaretami nesetká, tím myslím nejen restaurace, ale i venkovní plochy,“ řekla lékařka Králíková.

Zásadní podle ní také je naprostý zákaz reklamy, včetně místa prodeje. Kuřivo by se mělo prodávat jen ve specializovaných obchodech, jako jsou trafiky, a ani tam nemá být vidět (ideální je forma "podpultového zboží"). Tak je to v Norsku, na Novém Zélandě či v Austrálii, kde jsou cigarety v obchodech v neprůhledné skříni, která se otevře jen při prodeji. Navíc tam jsou na krabičkách obrázková zdravotní varování, která natiskne výrobce místo původního obalu.

Toto všechno je zadarmo, nic to stát nestojí. Je proto málo pochopitelné, že toto nechceme udělat,“ shrnula doktorka Králíková.

Pro Česko chystá ministerstvo zdravotnictví zpřísnění legislativy, soustředit se chce hlavně na ochranu dětí. Zřejmě od půlky roku 2013, případně od roku 2014, by pokuty za prodej kuřiva stouply možná až na 3.000.000 Kč a hrozila by i ztráta živnostenského oprávnění.

Česko letos počátkem května po osmi letech odkladů ratifikovalo jako poslední v EU rámcovou úmluvu WHO o kontrole tabáku.

 

Zdroj: zdn.cz, 19.10.2012