Maminka kouří přes 30 let a v posledních letech začíná mít problémy se zrakem a očima. Má kouření vliv na stav očí a sítnice? Děkuji, Radka


ODPOVĚĎ:
Když se zeptáte jak škodí kouření tabáku lidskému zdraví, většina lidí vám řekne rakovina plic a možná ještě zvýšená pravděpodobnost infarktu.
Co se týče zraku, tak kouření urychluje aterosklerotické změny cév (laicky kornatění cév). Právě oči a sítnice jsou jimi bohatě protkané. Kromě kouření poškozuje cévy očí také vysoký krevní tlak, který je z části také ovlivněn kouřením cigaret. Dále je to cholesterol, stav krevního cukru (glykémie). Většina kuřáků neví, že kouření může způsobit šedý a zelený zákal (glaukom, katarakta). Kouření tabáku tedy ničí oční pozadí, sítnici, žlutou skrvnu, oční nerv, čočku a další anatomické části oka.
Po případné operaci oka se oko u kuřáků hojí pomaleji a hůře. Hrozí komplikace.

Velmi lze tedy doporučit kuřákům pravidelné preventivní návštěvy u očního lékaře k vyhodnocení stavu cév pohledem na oční pozadí oftalmoskopem (bezbolestné vyšetření) a ke změření nitroočního tlaku.

Prevence je vždy snažší než léčba následků (nutno podotknout, že ateroskleróza a degenerativní změny cév vyléčit v podstatě nelze).