cigarety-obsahuji-radioaktivni-polonium-210-radioaktivni-olovo-210Každý 7. kuřák umírá na ozáření, protože kouř z cigaret obsahuje radioaktivní Polonium-210 a Olovo-210. Z 1000 kuřáků jich na tuto příčinu umírá 138. Zajímavé je, že kdo vykouří 40 cigaret za den, dostane za 6 dní takové radioaktivní ozáření, jako by si nechal udělat rentgenový snímek plic.

Radioaktivní polonium a olovo v cigaretách

Cigarety kromě karcinogenů obsahují i silně radioaktivní polonium-210, který způsobuje rakovinu plic a ohrožuje i lidi v okolí kuřáků. Tabákové firmy to vědí už od 50. let, ale dosud své zjištění úzkostlivě tajily. Provedly celou řadu výzkumů, z nichž vyplynulo, že v cigaretách jsou kromě dvacítky karcinogenních látek obsaženy i dva velmi nebezpečné radioaktivní prvky: polonium-210 a olovo-210. Přesto to nezveřejnily.

Tyto látky se usazují v plicích a díky dehtu se z nich uvolňuje radioaktivní alfa záření, které zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic.

Tabákové firmy to přitom ví už půl století. Vědci z University of California prostudovali celkem 27 dokumentů z té doby, jež nebezpečnost polonia i olova dokládají. "Nejenže věděly o přítomnosti polonia, ale také o příčinné souvislosti mezi tímto radioaktivním prvkem a rakovinou," potvrzuje vedoucí studie, Hrayr Karagueuzian.

Podle Karagueuziana a jeho týmu způsobují radioaktivní látky z cigaret 138 úmrtí na 1 000 kuřáků za 25 let. A tabákové firmy měly i informace, kolik záření se v plicích kuřáků uvolňuje. Proč o tom neinformovali veřejnost?

 

cigarety-rakovinotvorne-radioaktivni-polonium-plutonium-olovoŠok! Radioaktivní prvky jsou jen v tabáku a kouři a ne v popelu z cigaret

Poměrně šokující je zjištění, že zatímco tabák a kouř z cigaret radioaktivní látky obsahuje, popel nikoliv. To znamená, že tyto látky zůstávají v dýchacím systému kuřáka a pasivního kuřáka, na jejich kůži a samozřejmě na okolních předmětech, kde kuřák či kuřáci kouřili.

 

Výrobci cigaret by mohli radiaci zabránit - ale je to moc drahé

"Bylo to v době, kdy jsme se krčili pod stoly během nácviků pro případ jaderného výbuchu, doba, kdy si lidé budovali protiatomové kryty na zahradě," cituje iDNES.cz Cheryl Healtonovou, ředitelku American Legacy Foundation.

Příčina tajení je jasná - kdyby výsledky studií zveřejnili, lidé by se vyděsili a mnoho z nich by přestalo kouřit. A tím by tabákové firmy poškodily samy sebe. Jenže problémem je, že mnoho lidí dodnes nemá ani zdání, že v cigaretách jsou radioaktivní prvky.

Přitom kdyby chtěli, mohou výrobci tabákových produktů radiaci zcela eliminovat. Podle Karagueuziana mohou využít takzvané kyselé promývání, což je metoda, která většinu polonia z tabáku odstraní. Byla objevena už v roce 1980. Ale koncerny ji nevyužívají. Důvody pro odpor k "vyčištění" tabáku jsou hned dva. První je finanční - výrobci se vymlouvají, že je to příliš drahé. Ale podle vědců by odstranění polonia snížilo také vliv nikotinu. A ten by nepůsobil tak rychle, jak jsou kuřáci zvyklí.

Proto se zdá, že radioaktivní prvky budou v cigaretách i nadále. Kuřáci by si však měli uvědomit, jak nebezpečný je kouř, který nejen vdechují, ale i vydechují. Žádný z kuřáků asi nechce ohrozit své blízké a děti radioaktivními částečkami, které v něm jsou obsažené.

 

Ozáření z 40 cigaret denně - přirovnání k záření rentgenu

Síla ozáření ze 40 vykouřených cigaret za den je stejná, jako byste každý 6. den byli na rentgenovém snímku plic. Z toho zjevně vyplývá vysoká škodlivost a rakovinotvornost.

Každý 7. kuřák umírá na následky ozáření radioaktivními prvky z tabáku.

Zdroj: eurozpravy.cz a idnes.cz