Můj otec již mnoho let kašle. Zdá se mi, že je jeho kašel silnější a silnější. Někdy se až dusí. Co s tím můžu dělat? Mirka (17 let)

Milá Mirko, Tvá starost je oprávněná. Příčinu ale může zjistit jedině lékař (nejlépe internista nebo pneumolog - "plicař"), který udělá vyšetření - samozřejmostí je poslech plic (auskultace fonendoskopem) a následně zobrazovací vyšetření -  RTG vyšetření srdce a plic (dělá se dohromady), event. pokud by byl nějaký nejasný nález, tak i CT plic nebo magnetická rezonance.

Výhodou může být i odebrání tzv. onkomarkerů, tumormarkerů. Jejich pozitivita může svědčit pro růst nádoru v oblasti dýchacích cest nebo jinde v těle. Obzvlášť u kuřáků nad cca. 40 let a výše považuji za občasné odběry za dobrou screeningovou metodu. Stanovení výše onkomarkerů je sice relativně drahá záležitost, pojišťovně se ale vyplatí daleko víc, než léčba případného onkologického nebo interního onemocnění způsobeného kouřením v pokročilém stádiu.

Nechci Tě ale děsit onkologickými onemocněními. Může jít o "prostou" bronchitidu, tedy o zánět průdušek. Chronickou bronchitidu má většina kuřáků.

Co se týče léčby, ta je stanovena lékařem dle příčiny kašle.