Jaké léky se používají na léčbu závislosti na cigaretách (nikotinu) a není finančně a ekonomicky výhodnější kouřit než odvykat a zaplatit spoustu peněz za léky? Kolik tak zhruba stojí podpůrné prostředky proti kouření? David

 

 

 


Nejúčinnější v současnosti dostupnou účinnou látkou, která se používá k léčbě závislosti na nikotinu (kouření, cigaretách) je vareniklin (lék s názvem Champix), který je však vázaný na lékařský předpis. Pokud nechcete navštívit lékaře, můžete použít některý z prostředků náhradní terapie nikotinem, které jsou běžně dostupné v lékárnách (nikotinové žvýkačky, náplasti, pastilky, elektronické cigarety, apod.).

 

 

Léčba Champixem, stejně jako léčba nikotinovými náplastmi, je na měsíc přibližně stejně drahá jako cigarety pro kuřáka cca 20 cigaret za den. Tj. přibližně 1800 Kč měsíčně.

Davide, jakékoliv polemizování o ekonomické výhodnosti nebo nevýhodnosti kouření cigaret vs. investice do léčby závislosti na nikotinu mi připadá pod úroveň zdravého svéprávného člověka (pardon).
Odpovězte si sám, zda mít raději rakovinu či infarkt kvůli kouření (a kupovat pořád další a další cigarety do nekonečna) a nebo žít normální spokojený život (do léčby závislosti na nikotinu dáte třeba 10.000 Kč, do cigaret statisíce, je možné, že po léčbě už do cigaret nedáte ani korunu a to se snad vyplatí, ne?) a jestli Vám taková investice do vlastního zdraví za to stojí.

Obecně léky si pacient hradí sám, pokud však vydrží 3 měsíce, některé pojištovny mu část nákladů vrátí. Každá investice do Vašeho zdraví stojí za to, samozřejmě.

 

Poznámka: mikrotablety s nikotinem se v ČR pro nízký zájem od 1.1.2011 přestaly prodávat.