Přestala jsem před několika dny kouřit. Zatím to zvládám, mimo jiné i proto, že mám hodně zájmů, zálib a koníčků, takže se určitě nenudím. Velký strach mám ale z tloustnutí. Zastávám názor, že raději kouřit než ztloustnout byť i několik kilogramů. Jak se tedy vyhnout tloustnutí při odvykání kouření cigaret? Dominika

Skutečně je pravda, že při odyvykání kouření může přírůstek na hmotnosti přijít. Nemusí k tomu ale nutně dojít. Důvody pro tloustnutí jsou dva. Oba jsme zde již zmiňovali v tomto webu. A rada? Jezte hodně zeleniny a nesladkého ovoce, pijte velké množství neslazených tekutin denně (různé čaje, hodně ředěné džusy apod.), nezapomínejte se hýbat a třeba i cvičit. Nikotin působí následující: zpomaluje vyprazdňování žaludku (nemáte tak brzo hlad, jídlo tam déle leží), naopak urychluje průchod střevem (můžete mít bez cigaret zácpu) a zvyšuje bazální metabolismus (to je to, spalujeme, i když nic neděláme, náš "vlonoběh") a sice až o 800 kJ denně. To je téměř desetina denního energetickéh příjmu!

Užívejte tedy nikotin v distatečném množství z náhradnch zdrojů nikotinu (náplasti, pastilky, žvýkačky, mikrotablety nebo inhalátor) - volně koupíte v lékárně. Tato dočasná substituce je výrazně zdravější než cigarety (i když ne nutně levnější) a při dočasném užívání Vám může v prevenci tloustnutí pomoci.

 

Poznámka: nikotinové mikrotablety a pastilky se v ČR pro nízký zájem od 1.1.2011 přestaly prodávat.