avatar_koureni_cigaretSci-fi Avatar, která láme rekordy v návštěvnosti, má problém. Kvůli neřesti doktorky Grace Augustinové, která si v podání Sigourney Weaverové zapaluje jednu cigaretu za druhou, se totiž nezamlouvá odpůrcům tabáku a vysloužila si místo na černé listině filmů propagující kouření.

"Je to, jako kdyby někdo hodil plutonium do nádrže s pitnou vodou," komentoval Stanton Glantz z Kalifornské univerzity, odborník na výzkum tabákových výrobků, scény, ve kterých Weaverová lačně potahuje z cigaret, zatímco bojuje za záchranu divoké přírody na planetě Pandora.

Kromě Avataru se na černé listině objevily další filmy, které v současné době běží v amerických kinech. Černou plíci si vysloužil Sherlock Holmes anglického režiséra Guye Ritchieho, drama The Blind Side se Sandrou Bullockovou v hlavní roli, muzikál Nine, romantická komedie Morganovi a animovaný snímek Fantastic Mr. Fox.

Režisér Avataru James Cameron se proti obviněním ohradil v písemném prohlášení s odůvodněním, že by doktorka Augustinová v žádném případě neměla mládeži sloužit jako vzor.

"Nesouhlasím s dogmatickými pravidly, že se na plátně nesmí kouřit. Filmy by měly odrážet realitu a pokud je v pořádku, že se ve filmech přístupných mládeži lže, krade a zabíjí, nevidím žádný důvod, proč by tomu u kouření mělo být jinak," uvedl Cameron.

"Souhlasím s tím, že by ve filmech neměli kouřit mladí lidé, obzvláště proto, aby vypadali lépe před svými vrstevníky," píše Cameron. "Kouření je ošklivý zlozvyk a já jej nehodlám nikterak propagovat a myslím si, že jej nepropaguje ani Avatar," dodává oscarový režisér.


Zdroj: idnes.cz, 6.1.2010