nikotinove-mikrotablety-pastilky-informaceNikotinové pastilky či mikrotablety působí na podobných principech jako nikotinové žvýkačky. Jejich výhodou je větší diskrétnost. Vkládají se nejčastěji pod jazyk nebo se nechávají volně rozpustit v ústech. Rozpuštění trvá zhruba 20–30 minut. Nikotin se i v tomto případě vstřebává sliznicí dutiny ústní za pomoci slin. Z tohoto důvodu nelze tablety či pastilky polykat.

Celkově se u nikotinových tabletek nebo pastilek vstřebá asi poloviční množství nikotinu z hodnoty, která je uvedena na obalu. I zde platí zásada – pokud možno nejíst těsně před a během užívání těchto nikotinových náhražek. Je vhodné se vyvarovat především velmi kyselých potravin.

Nikotinové pastilky i mikrotablety jsou vhodné pro všechny typy kuřáků a lze je využít jak samostatně, tak i jako doplněk k náplastem. Podle stupně závislosti na nikotinu se odvíjí dávkování. Množství tabletek potřebné na týden při průměrné spotřebě vás vyjde orientačně na 400–500 Kč. Cena je tedy obdobná jako u nikotinových žvýkaček. K dostání jsou pastilky a mikrotablety bez předpisu v lékárnách. Populární značky jsou NiQuitin a Nicorette.

Poznámka: nikotinové mikrotablety a pastilky se v ČR pro nízký zájem od 1.1.2011 přestaly prodávat.