situace-kdy-jste-pri-odvykani-koureni-v-ohrozeniDostali jste se do stresové, výjimečné situace a uvěřili jste, že vám cigareta pomůže ji zvládnout. Nepomůže ... a zbytečně jste si přidělali další problém. Pokud si totiž dáte jednu cigaretu, probudíte zmnožené nikotinové receptory ve Vašem mozku a ten znovu začne toužit po nikotinu. Tou jednou cigaretou se zbytečně provokujete a hrozí, že dojde k relapsu - tzn. že začnete znovu kouřit. Na co si tedy dávat pozor?

Situace, kdy jste jako odvykající kuřáci ohrožení

V situaci, kterou jste po mnoho měsíců či let trávili s cigaretou, jste se nedokázali ovládnout. Odpolední šálek kávy, čekání na autobus, chvilka oddechu na prosluněném balkóně. Je nutné připravit si pro tyto okamžiky náhradní řešení, činnost, kterou budete vykonávat namísto kouření. Musí to být činnost přitažlivá, která bude schopná nahradit stávající prázdnotu. Většině lidí v těchto případech pomáhá zaměstnat ruce a ústa žvýkáním žvýkaček, cucáním bonbónů, lízáním zmrzliny, nebo konzumací jiných pochutin.

Kamarád či kolega vás přemluví, abyste si s ním „dali čouda“. Připravte své okolí na to, že nekouříte a dejte mu jasně najevo, že si nepřejete, aby vás vystavovalo pokušení.

Jste zvědaví, co se stane, když si dáte jednu cigaretu. Zaměřte svoji zvědavost jiným směrem. Jedna cigareta by s vámi neudělala nic, avšak u jedné cigarety už nezůstanete. Celé pracné období odvykání bude ztracené.

Alkohol sníží vaši sebekontrolu. Proto pokud už si chcete zajít na skleničku, preferujte nekuřáckou společnost a nekuřácké podniky. Minimálně po dobu, než si svým nekuřáctvím budete zcela jisti.