elektronicka-cigareta-recenze-cena-vyhody-princip-kde-otestovat-dalsi-informaceElektronická cigareta se stává hitem poslední doby. Především pro podnikatele, politiky, ale i pro každého, kdo si chce chránit zdraví, zároveň však i svou svobodu. Současně si díky důmyslné technologii můžete i nadále užívat váš oblíbený (i když výrazně zdravější!) kouř, který z ní také vychází. Elektronická cigareta - pořídila si ji už kupříkladu Marta Kubišová, Oldřich Kaiser, a dokonce i tak náruživý kuřák jako je Jiří Bartoška.

Původ elektronické cigarety a pro koho je určena

Tato novinka k nám doputovala až z daleké Číny, kde byla vyvinuta na podzim roku 2006.  Elektronická cigareta je určena několika druhům spotřebitelů - například těm, co chtějí přestat kouřit úplně, zatím se jim to však nedaří. Uživatel, e-kuřák, si totiž může vybrat různě silné dávky nikotinu - původně tři, nyní až pět úrovní, přičemž nejslabší je už zcela bez nikotinu.

Cena e-cigarety není vysoká s porovnáním Vašeho zdraví.

I když pořizovací cena může připadat někomu vysoká (viz níže), kuřákovi, který vykouří zhruba dvacítku denně, se částka vrátí velmi brzy. Stejně tak i čas věnovaný praní zažloutlých záclon, špinavých a zaprášených ubrusů od popela a vysypávání popelníků plných páchnoucích nedopalků. Výhodou mj. je i to, že elektronická cigareta nikdy nemůže způsobit požár.

 

Výhoda e-cigarety oproti náhražkám typu žvýkačky nebo náplasti

Oproti tradičním nikotinovým náhražkám má e-cigareta jednu nepopiratelnou výhodu: zachování kuřáckého rituálu. Tím do značné míry ovlivňuje i jeden z důvodů, proč vlastně lidé kouří. I při inhalaci beznikotinové kapsle, která navíc chutná téměř jako cigareta opravdová, zůstává rituál zachován se vším všudy - tedy kromě zdravotních následků. To znamená výhodu oproti běžně dostupným prostředkům na odvykání, jako jsou náplast, žvýkačky nebo inhalátor. To ale není její jediná zdravotní výhoda.

Proč je e-cigareta diametrálně zdravější?

Ten nejpodstatnější rozdíl eliminující zdravotní rizika, spočívá v tom, že neosahuje oxid uhelnatý (CO) ani dehet, jenž vzniká spalováním tabáku a který se dostává kuřákovi do plic a "zanáší je". Polepší si tedy i kuřák, který se svého zlozvyku nechce zbavit, ale chce alespoň eliminovat zdravotní rizika. Nikotin jakožto droga mu umožní uspokojit svůj návyk, ale bez toho, že by se vystavoval riziku nemocí organismu či dokonce rakoviny (nikotin sám o sobě rakovinu nezpůsobuje).

Oblíbený dým zůstává, ale čistý a bez škodlivin pro kuřáka a okolí

Dojem normální cigarety vzbuzuje i obláček, který kuřák z e-cigarety vypouští. Zásadní rozdíl je však v tom, že zatímco z normální cigarety stoupá kouř plný nejrůznějších jedovatých látek, z elektronické cigarety uniká jediné - neškodná vodní pára. Mizí tím také veškerá rizika spojená s pasivním kouřením.

Kuřte kde je libo - v MHD, v restauraci, v zaměstnání, v nemocnici

"Zapálit" si ji tedy můžete vlastně kdekoli - v prostředcích hromadné dopravy, v nemocnicích, ve veřejných budovách. Jak už ostatně prokázal senátor Jaroslav Kubera, lze si elektronickou cigaretu zapálit třeba v parlamentu, tedy na místě, kde se rodí většina opatření v rámci protikuřáckého tažení. Kouřit e-cigaretu můžete i v restaraci, kde je nekuřácký prostor!

Jak na to? Je to tak jednoduché!

"Kouření" elektronické cigarety není nic složitého. Stačí jenom zasunout špičku, v níž je uložena kapsle s nikotinovým roztokem, a potáhnout. O zbytek se postará atomizér, který vytvoří jemnou páru, kterou e-kuřák vdechuje a vydechuje. Technické informace o e-cigaretě jsou zde.

Dým i oranžové světlo na konci cigarety, množství nikotinu si sami zvolte

Koncové oranžovo-žluté světélko při potažení zároveň evokuje zapálený konec cigarety. Na rozdíl od opravdové se však se zapálenou e-cigaretou v posteli nemusíte bát usnout. A nemusí jít pouze o napodobeninu nejklasičtější a nejrozšířenější verze tabákového výrobku. Na své si přijdou i milovníci doutníků, ba dokonce dýmek. I tyto varianty již sortiment e-cigaret nabízí.

Aroma, množství nikotinu v kapsli e-cigarety

Vybrat si lze i aroma, a tak vedle klasické lze inhalovat i příchuť mentolovou, vanilkovou či třešňovou. Pokud se síly týká - i zde je možné si vybrat od nejsilnější náplně, což je 24 mg, až po nulovou. Vedle šetření vlastního i cizího zdraví šetří elektronická cigareta i peněženku.

 


Kde je možné elektronickou cigaretu vyzkoušet?

Nikdo nekupuje rád zajíce v pytli - to je samozřejmé. Některé kamenné obchody v ČR nabízí možnost elektronickou cigaretu vyzkoušet.

 

Elektronická cigareta - recenze, zkušenosti a názory uživatelů

Jaké jsou vaše první a dlouhodobé pocity a zkušenosti při užívání elektronické cigarety? Jak se na vás dívá okolí, když jste v nekuřáckém prostředí a kouříte? Cítíte změny na svém zdraví? Jaký máte dojem z toho, že vám už nezapáchá oblečení a dech, nežloutnou záclony? Přečtěte si zkušenosti s elektronickou cigaretou na této stránce.

 


 

 

Kde mohu zakoupit elektronickou cigaretu, dýmku, doutník nebo cigarillo?

 

elektronicka-cigareta-zdravi

 

elektronicka-cigareta-se-muze-pouzivat-kdekoliv