rakovina_plic_statistiky_cislaKouření se podílí na výskytu široké palety nádorových onemocnění. Nejčastěji je to rakovina plic - 90% ze všech pacientů, kteří mají nádory plic jsou kuřáci. Z celkové skupiny všech kuřáků se nádory plic vyskytují až u 24% kouřících osob. 30% rakoviny plic nekuřáků je způsobeno pasivním kouřením. Navíc pokud kouříte, jste vystaven 13x většímu riziku vzniku rakoviny plic, než kdyby jste nekouřil.


Rakovina plic je záludná tím, že přichází poměrně pozdě zhruba po 20 až 30 letech kouření, což je pro většinu lidí příliš dlouhá doba, aby přemýšleli o tom, co s nimi bude. Jiným důsledkem pozdního výskytu rakoviny je, že i kdyby teď všichni přestali kouřit, tak se výskyt rakoviny plic začne snižovat až za 20 let.

Rakovina plic a statistiky:

  • ze 100% všech pacientů s rakovinou plic je 90% kuřáků
  • z celkové skupiny všech kuřáků, se nádory plic vyskytují až u 24% kouřících osob
  • nádory plicní tkáně vznikají nejčastěji za 20-30 let od začátku kouření (záleží to na počtu vykouřených cigaret, po 150.000 cigaretě pravděpodobnost vzniku nádoru plic velmi rychle stoupá)
  • 30% rakoviny plic nekuřáků je způsobeno pasivním kouřením!
  • pokud jste kuřák, jste vystaven 13x většímu riziku vzniku rakoviny plic, než kdyby jste nekouřil
Tip: Další zajímavé statistiky týkající se kouření cigaret na Zeměkouli, v ČR a u specifických skupin (např. dětí) se dozvíte zde.